Een tuin aanleggen, hoe begin je eraan?

Najaarstips voor de tuin

De bomen krijgen hun herfstverkleuring en dra vallen de eerste bladeren.

Tijd dus om aan een aantal zaken te denken om uw tuin succesvol te laten overwinteren!

 

Buitenkraan / beregening of bevloeiing

Waterkranen buitenhuis worden nu best binnen afgesloten, het kraantje zelf laten we echter open, zodat dit niet kan kapot vriezen.

Indien u een beregening of bevloeiing in de tuin heeft, dan sluit u deze best af van de watertoevoer en draait u de einddoppen eraf, zodat opgeslagen water de leidingen niet doet kapot springen tijdens de vorst.

zorg dat uw tuinkraan niet bevriest
 

Uw gazon overwinteren

De laatste maaibeurt is ongetwijfeld al gebeurd. Tijd om de grasmaaier binnen te doen voor een onderhoudsbeurt, om de motor te checken en de messcherpte te controleren.

Verwijder geregeld afgevallen bladeren van de gazon. Door het rottingsproces van grote hoeveelheden bladeren kan je moeilijk herstelbare plekken krijgen in het gazon.

Tijdens de herfst en de winter regent het vaker en zijn de dagen donker. Dit is een periode waarin de bodem verzuurt, en een zure bodem zorgt vervolgens voor mosvorming. Om dit te voorkomen, kan u best een kalkbeurt toedienen om de zuurtegraad(PH) op peil te houden. Kalk voorkomt verzuring en mosvorming en zorgt er bovendien voor dat een plant optimaal voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen. Kalken mag in het najaar, en desgevallend kan u dit herhalen in het vroege voorjaar. Gooi kalk nooit samen met meststoffen, beiden hebben een neutraliserende werking op elkaar!

Vragen over uw gazon? Hulp of tips nodig?

 

Plant een boom in het najaar en u wint een jaar! 

Vaak zijn mensen verwonderd als wij vertellen dat de beste periode voor aanplantingen in het najaar en de winter is. Waarom is dit zo?
Als bomen hun bladeren verliezen in het najaar, dan wil dit zeggen dat de sapstroom stil valt, de wortels echter blijven hun werk nog doen, om bvb. uitdroging te voorkomen. Als u in het najaar aan- of verplant, dan hebben planten en bomen de kans om met hun wortels al contact te maken met de bodem. Wanneer het voorjaar begint, zal uw plant of boom zich reeds in optimale conditie voelen en een goede start nemen. Het zal ook makkelijker zijn om droge, warme periodes te overleven als jonge aanplant.

Wilt u aanplantingen doen, of denkt u eraan om uw tuin aan te leggen? Contacteer ons, vrijblijvend.

 


Bloembollen, een lust voor het oog!

Ja, ook voor bloembollen is het nu nog de moment! Deze plant je best in de periode september-oktober, zo heeft u er het eerstkomende voorjaar reeds geniet van en nu is het aanbod ook het grootste!

Bloembollen zorgen ervoor dat u reeds vroeg op het jaar kan genieten van kleuren en vormen die we bij veel andere planten vaak niet zien. Het zijn de boodschappers die een nieuwe start van het jaar aankondigen, en daar geniet iedere tuinliefhebber heel dankbaar van.

Let op bij het kopen van bloembollen dat deze mooi gevormd zijn, niet verdroogd en gevrijwaard van schimmels. U kan ze overal vinden, doch wij zijn de mening toegedaan dat het nog steeds het beste is om bloembollen bij een gespecialiseerde vakhandel(die vaak over een breed gamma beschikt) uit te kiezen en te kopen.

Kijkt u ook uit naar die eerste kleuren na donkere, koude wintermaanden? Heeft u graag advies?