kunst als accent in de tuin

Tuinvisie van de tuin-en landschapsarchitect

In de hedendaagse tuinarchitectuur is sierwaarde alleen niet meer voldoende. Meer en meer mensen gaan de tuin bekijken als een extra ruimte van hun woning.

 Een bijeenkomst organiseren met vrienden, collega's of familie want waar is het beter dan te vertoeven in je eigen omgeving, waar het gezellig is, rustgevend en sfeervol ingericht?

De tuin wordt anders ervaren: grote ramen benadrukken het zicht op de tuin, te samen met een eenvoudig spel van lijnen, vlakken en slechts enkele natuurlijke en duurzame materialen. Zo ontstaat een sobere tuin met accenten die de tuin origineel maken: een kunstwerk benadrukt een zicht, een waterelement of een lichtpunt aan het terras creëert een rustgevende sfeer ... eenvoud siert.

Vaak leiden we een druk bestaan, en dan komt het in de tuin er vooral op aan, dat we er kunnen van genieten, daarom wordt gekozen voor een beplanting die zorgt voor afwisseling tijdens de seizoenen en een minimum aan onderhoud vergt.

Elke tuin is uniek, en bij elke nieuwe opdracht bekijkt de tuin- en landschapsarchitect de bestaande situatie:

  • Hoe is de tuin gelegen ten opzichte van de omgeving, ten opzichte van het huis, en vice versa, is er interactie mogelijk tussen deze aspecten?
  • De oriëntatie 
  • Zichten: Wat zien we (graag) vanuit de tuin? Wat willen we liever privé houden, welke zichten van buiten uit naar binnen blokkeren we liever?
  • Welke bestaande elementen zijn er om mee te werken, zoals waardevolle bomen, niveauverschillen in het terrein?
  • Welke verbindingen zijn er nodig in de tuin en van en naar de woning?
  • Hoe wil men gebruik maken van eventueel verschillende delen in de tuin en welke stijl spreekt het meeste aan? 

De tuin vertelt ook iets over de persoonlijkheid van de eigenaar, al deze aspecten samen vormen de eerste krijtlijnen voor een geslaagd tuinontwerp!

 

Heeft u interesse in een vrijblijvend gesprek? Contacteer ons en overtuig uzelf.